Co vše potřebujete vědět o bílkovinách

02.03.2025

Bílkoviny-základní stavební kameny našeho těla

Známé jsou také jako proteiny, jsou pro náš organismus velmi důležité. Jsou to základní makroživiny, které hrajou klíčovou roli v mnoha tělesných procesech.

Proč je důležitý dostatečný příjem bílkovin?

Bílkoviny hrají klíčovou roli při budování svalů, jsou důležité při regeneraci tkání, podílí se na výstavbě kostí a tkání, jsou nezbytné pro tvorbu enzymů a hormonů, pomáhají udržovat zdravý metabolismus. Také jsou důležité pro náš imunitní systém, kdy jsou součástí protilátek, které tělo chrání před infekcemi. I přesto, že nejsou primárním zdrojem energie, mohou být použity jako palivo, pokud tělo nemá dostatek sacharidů a tuků.


Ve kterých potravinách bílkoviny najdeme?

Bílkoviny najdeme v široké škále potravin. Mezi bohaté zdroje patří:

° Živočišné zdroje

* vejce a maso-hovězí, vepřové, kuřecí a krutí, ryby-losos, tuňák, treska (i v konzervě)

* vnitřnosti-játra, ledvinky, srdce, drůbeží žaludek

* sýry-haloumi, parmazán, Eidam

* jogurty a mléčné výrobky-skyr, kefír, tvaroh, mléko

° Rostlinné zdroje:

* luštěniny-čočka, fazole, cizrna

* ořechy a semínka-mandle, kešu, vlašské ořechy, chia, lněné semínko

* obiloviny-oves, quinoa, hnědá rýže, bulgur

* sója a tofu, edemame

A co když bílkoviny moc nejím?

Nedostatek bílkovin může vést k různým zdravotním problémům, například svalová slabost, ztráta svalové hmoty, oslabený imunitní systém, únava a nedostatek energie, otoky,  pomalé hubnutí, pomalé hojení ran, zvýšený pocit hladu a přejídání se, hormonální nerovnováha, zvýšená možnost vzniku zlomenin, zhoršená kvalita zůbů, nehtů a vlasů a mnoho jiného.


Pozor ale i na vysoký příjem bílkovin:

Ten také může představovat riziko pro náš organismus-jsou zatížené ledviny, dochází k dehydrataci, je zvýšené riziko některých druhů rakoviny, zvýšené riziko vzniku srdečních onemocnění-kardiovaskulární choroby, riziko trávicích obtíží.


Kolik tedy mám jíst bílkovin, jaké je optimální množství?

 Denní doporučený příjem bílkovin se liší v závislosti na věku, pohlaví a úrovně aktivity. Mírně aktivní dospělý člověk by měl přijmout 1,2-1,6 g/kg tělesné hmotnosti (TH). Fyzicky aktivní člověk by měl svůj příjem bílkovin navýšit na 1,6-2,2 g/kg TH.


Závěr:

Dostatečný a vyvážený příjem bílkovin z rostlinných i živočišných zdrojů je velmi důležitý a zásadní pro udržení optimálního zdraví a zajištění celkové aktivity.

Prosím, dbejte na dostatečný příjem bílkovin.


© 2024 Sobík Třeboň, Petra Boudová-lektor kurzů zdravého životního stylu. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky