Co vše potřebujete vědět o bílkovinách

Bílkoviny-základní stavební kameny našeho těla
Známé jsou také jako proteiny, jsou pro náš organismus velmi důležité. Jsou to základní makroživiny, které hrajou klíčovou roli v mnoha tělesných procesech.
Proč je důležitý dostatečný příjem bílkovin?
Ve kterých potravinách bílkoviny najdeme?
Bílkoviny najdeme v široké škále potravin. Mezi bohaté zdroje patří:
° Živočišné zdroje:
* vejce a maso-hovězí, vepřové, kuřecí a krutí, ryby-losos, tuňák, treska (i v konzervě)
* vnitřnosti-játra, ledvinky, srdce, drůbeží žaludek
* sýry-haloumi, parmazán, Eidam
* jogurty a mléčné výrobky-skyr, kefír, tvaroh, mléko
° Rostlinné zdroje:
* luštěniny-čočka, fazole, cizrna
* ořechy a semínka-mandle, kešu, vlašské ořechy, chia, lněné semínko
* obiloviny-oves, quinoa, hnědá rýže, bulgur
* sója a tofu, edemame
A co když bílkoviny moc nejím?
Nedostatek bílkovin může vést k různým zdravotním problémům, například svalová slabost, ztráta svalové hmoty, oslabený imunitní systém, únava a nedostatek energie, otoky, pomalé hubnutí, pomalé hojení ran, zvýšený pocit hladu a přejídání se, hormonální nerovnováha, zvýšená možnost vzniku zlomenin, zhoršená kvalita zůbů, nehtů a vlasů a mnoho jiného.
Pozor ale i na vysoký příjem bílkovin:
Ten také může představovat riziko pro náš organismus-jsou zatížené ledviny, dochází k dehydrataci, je zvýšené riziko některých druhů rakoviny, zvýšené riziko vzniku srdečních onemocnění-kardiovaskulární choroby, riziko trávicích obtíží.
Kolik tedy mám jíst bílkovin, jaké je optimální množství?
Denní doporučený příjem bílkovin se liší v závislosti na věku, pohlaví a úrovně aktivity. Mírně aktivní dospělý člověk by měl přijmout 1,2-1,6 g/kg tělesné hmotnosti (TH). Fyzicky aktivní člověk by měl svůj příjem bílkovin navýšit na 1,6-2,2 g/kg TH.
Závěr:
Dostatečný a vyvážený příjem bílkovin z rostlinných i živočišných zdrojů je velmi důležitý a zásadní pro udržení optimálního zdraví a zajištění celkové aktivity.
Prosím, dbejte na dostatečný příjem bílkovin.